Review Encore Melaka : 5 Sebab Kenapa Encore Melaka Best

by - February 11, 2019



Hi Assalammualaikum! Okay, aku nak story details pasal Encore Melaka yang aku pergi minggu lepas. 5 sebab kenapa Encore Melaka ni best dan kau sebagai rakyat Malaysia wajib pergi sekali seumur hidup : 

1) First Impression.

Tempat dia. Encore Melaka ni terletak di 
Kota Syahbandar,Melaka. Berada di tanah yang luas sangat, berdepan laut. Struktur bangunan yang lain dari lain, perfect untuk ambik gambar masuk instagram awak sis! Dengan fefeeling angin dari laut, masa ni lah kau kena flip hair dan tudung kau di depan pakwe lalu kelihatan seperti kajol. 


Camtuuuuuu. 

Okay mari kita saksikan kajol versi hannamaruku kahkahkah! 


Hmmmmmm (pakwe berlalu pergi)


Background Encore Melaka ohhhh aku suka sangat structure building dia first impression, WIN!





2. Konsep dan technologies. 

Okay, Encore Melaka ni apa sebenarnya? Kalau nak senang faham, konsep dia macam teater, macam kat istana budaya. Tapi lagi advance, sebab tempat duduk tu 360 degree berputar SERIOUS WEH memang berpusing for real, pentas dia bertukar-tukar, aku tak boleh brain bagaimana ia berlaku, tengah syok layan perasaan tiba-tiba kat depan kau ada swimming pool WHATISTHIS power gila! Mula-mula aku ingat screen je, tapi apasal performer tu punya baju memang basah, like seriously basah pastu siap rasa sejuk air tu sampai ke penonton ARGGHHH its a 3D and 4D performance and REAL performance, aku sangat goosebump along the performance. Sangat captivating! 



Ini antara slot yang paling aku suka. Performance dalam air.


3. Performer seramai 200 orang, semua sangat talented and best! 

Bayangkan, real teater yang boleh gather seramai ni. Dan semua punya queue on time, tersusun, so energetic. Really appreciate the effort thanks a lot team Encore Melaka :’)

Sebab tu its VERY IMPORTANT for you guys to COME EARLY or SHARP masa show time sebab kalau lambat, you guys memang tak boleh masuk, merayu la sembah ratu macam mana pun, NO WAY. Since pentas dia rotate I guess so pleaseeee come early guys, buang jap perangai janji melayu kalau nak datang sini tau. (Berpesan kepada diri sendiri ketu)

Show time ada 2 tau. Pukul 5.30 petang atau 8.30 malam. 




First performance, yang ni pun buat aku goosebump. Dalam teater ni akan ada turutan cerita tau. Macam mana Laksamana ChengHo datang, macam mana Parameswara jumpa kancil dan pokok Melaka, macam mana semua kaum jaga baik-baik Melaka ni, terharu bila tengok. 

Cuma part Hang Tuah Hang Jebat je takde, kalau ada mesti lagi dapat menghayati.

All together ada 7 scenes, which are Parameswara, Cheng Ho, Nyonya & Wedding, Six Mothers, Pregnant Mothers, Wau and Finale. 


Kau boleh brain tak macam mana pentas ni dilahirkan bertingkat-tingkat. Amazing sangat 😲😲😲


4. Harga yang berbaloi. 
Okay, masa aku pergi aku ambik standard seat. RM 128 per person. Walaupun standard, puas hati tau. Bayangkan, kau bayar RM 128 untuk 200 orang performer. So kalau nak kira matematik, sorang performer kau bayar RM 0.60 je. Free tengok technology gempak, audio and lighting yang so mind-blown, rotating seats, innovative art performance FUHHH I COULDNT ASK FOR MORE. 

Untuk kids yang under 100cm, free ticket tau. Kena datang dengan adult. 



Anyway. Sekarang ada special promotion for senior citizen dan students. Kids below 12 tahun FREE. Please grab this promo, time ni lah nak belanja parents kita layan santai-santai teater ni jom jom! Sampai 31/3/2019 je promo ni. Anddddd ada lagi satu, 


Sempena Valentines pun ada promo. Mana yang kebetulan nak sambut anniversary ke, nak pergi dating ke, okay ni ada pakej termasuk penginapan di Pines Hotel Melaka. Siap dining okay, murah gila kot kalau ambik combo macam ni 😍😘

5. Performance yang penuh dengan sejarah, colorful races, and surprise towards the end.

Soooo dekat di hati. Masa last-last tu memang rasa nak nangis HAHAHA dasar cengeng. Ending yang dramatic, wrap  up yang sempurna. Towards the end, kau akan rasa bersyukur dan terharu, you’ll see the whole Malaysian face. Rugi lah tak tengok, go bring your loved ones here and you will not regret. 

Okay, sini aku letak highlights video yang aku sempat buat :


Untuk yang nak datang, sini aku bagi details pasal Encore Melaka :




Kita jumpa kat next travel review pulak okay! 
Bye. 

You May Also Like

1 Comments

Jom komen.

Total Pageviews