Jatuh Terduduk Masa Hamil, Bahaya Ke? Pengalaman Aku Sendiri

by - May 01, 2020




Hi Korang! Assalammualaikum. 

Okay macam aku pernah cerita dalam entry SINI yang aku lalui pelbagai ujian masa aku mengandungkan Umar. Ni lah salah satunya. Aku terjatuh terduduk dalam toilet. Benda yang aku paling takot jadi dalam hidup aku. 

And the reason kenapa aku share pasal ni, sebab masa benda ni jadi kat aku-- aku jenuh google cerita semua orang yang share experience yang sama, what to do, what to expect etc. Lumrah sikit-sikit nak kena google, aku harap, atleast apa yang aku share boleh bagi sedikit info yang mengalami dan pada yang tidak / belum -- AMBIL PENGAJARAN DAN HATI-HATI.

Sebab, aku memang dah sedia ada low back pain, kesan aku dulu selalu angkat berat masa buat part time setiap kali cuti sem. Part time aku tu jadi promoter, kau jangan ingat aku part time buruh binaan pulak walau pun ada rupa, tapi mesti kau pelik kan apa kena mengena promoter kat supermarket tetiba kena angkat berat. Ye, disamping kerja promote product, aku selalu kena susun dan restock stock dan kebanyakan stock  akan datang dalam bentuk kotak dan carton, dengan keyakinan diri melebihi segalanya, muda-muda angkat berat hari-hari mujur peranakan tak jatuh je. 

Nak cari duit bukan mudah, pengalaman macam ni ajar aku hargai duit, hargai kehidupan dan selami jiwa orang yang susah, yang work so hard for their living. Ahhh, jiwang. 

Aku ingat lagi aku punya takot, masa aku baru kahwin aku pergi jumpa doktor minta doktor buat ultra sound untuk tengok rahim aku elok tak kat tempat dia, kot lah jatuh ke apa kesan asyik angkat berat, tu dia kau paranoid terus pastu. 

Okay, back to the story.

Bila aku ada lower back pain, jatuh terduduk tu memang mimpi ngeri sebab akan menyakitkan lagi back pain aku kan. Dan itu lah dia bila mimpi ngeri jadi kenyataan aku terjatuh dalam keadaan terduduk masa aku mengandungkan Umar 20 weeks (trimester kedua). 

__________

Benda nak jadi kan, waktu tu aku makan kat Ole-Ole Bali yang tempat makan dia kena tanggal kasut. Dan waktu nak pergi toilet tu aku tiba-tiba malas nak pakai kasut aku, lalu aku guna selipar Din je which I didn't know selipar dia memang dah lama menghembus nafas terakhir - tapak haus tapi entah la laki ku kebal, dia boleh pakai walaupun terang-terang kasut tu dah licin kalau tak hati-hati, yaAllah nak dijadikan cerita aku pulak pakai. 

Masa nak turun dari toilet, tergelincir sebab licin lalu pangggg jatuh. Terciduk. Terduduk. Gelap gila dunia masa tu aku rasa terus macam rasa dejavu, benda aku paling takot, jadi. Dan-- waktu aku mengandung. I was so disturbed. Aku macam terdiam. Taktau nak cakap apa. Aku still boleh bangun dan balik ke tempat makan, tengok muka Din --
"I jatuh. Bawak I pergi klinik sekarang.." 

Dipendekkan cerita, masa pergi ke Klinik aku terus cek ada apa-apa bleeding tak, so far takde. Dan doktor terus scan perut aku AND GUESS WHAT. Ayat doktor tu; 

"I scan ni condition baby you ok. Tapi SEKARANG LAH. Lagi 2-3 hari I taktau ye."

WHAT? APA? APO? 

Sedih ke tak dengar doktor cakap macam ni? Kau sekolah ke tidak? Or atleast pergi kursus komunikasi berkesan anjuran Pejabat Kesihatan Peringkat Daerah,ohhh--- tak pergi ke? Aku tak dapat proper explanation cuma lepas tu Doktor tu bagitau;

"Nanti balik you just cek kalau ada bleeding ke, perut sakit ke, terus pergi Hospital ya." 

Masuk kereta memang aku nangis macam nak mampus ya, macam mana hati nak tenang kalau punya sedih jawapan doktor ni. Allahu. Tapi tu lah, macam mana pun kena redha, kena kuat. Aku malas layan stress ke apa, tidur macam biasa dan esoknya pergi Yearly Concert Aqilah. 


Selingan-- 



Praktis concert hari-hari siang malam kat rumah sampai taik telinga Mummy dah tukar jadi emas, tetiba hari concert taknak pegi sebab nak tidur. Tak ke Mummy tukar jadi naga pepagi.

Muka Mummy ada senyum tapi di hati siapa yang tau. 

________________

Lepas pergi concert Aqilah, aku decide dengan Din nak pergi lagi satu klinik Ibu dan Anak di Cyberjaya untuk second opinion-- Uni Klinik, sebelah kedai JCorner. 

Aku suka sangat pergi klinik ni sebab doktor dia (Doktor Asma), penah bertugas dengan KKM kat Klinik Kesihatan dan sekarang dia bukak klinik sendiri yang memang khas untuk check up ibu mengandung dengan anak. Waktu malam aku jatuh tu aku tak teringat nak pergi sini, terus shoot pergi panel, which aku malas mention klinik mana, tak penting. 

SINI Facebook Uni Klinik Cyberjaya. 



Okay, so masa aku pergi tu, aku memang takde tanda bleeding atau sakit ke apa. Cuma memang belakang aku sakit gila, aku jalan pun sakit and lepas aku jatuh tu aku tak cerita kat sesiapa sebab aku taknak dengar apa-apa cerita yang menakutkan atau orang kesian kat aku. Certain orang je tau, of course best friends aku and family. 

Al kisah, masa aku jumpa Dr Asma, terus Dr scan perut aku. Benda pertama dia explain, "kedudukan uri Puan so far okay. Takde bleeding." Dia siap tunjuk melalui 2D tu kalau bleeding macam mana, kalau tak macam mana. Masa tu dah lega pertama. Then, kedua dia explain kedudukan baby pun okay, air ketuban okay, takde masalah. Allahu, dah lega kedua. 

Last sekali dia explain, 
"Dalam masa 24 jam kalau takde bleeding atau sakit kat perut, dont worry. Usually takde apa-apa. Dan sekarang Puan dah second trimester, InsyaAllah second trimester adalah time kandungan PALING KUAT. Puan tak perlu risau. Your baby is doing fine. InsyaAllah. Mungkin kalau 1st trimester atau 3rd trimester abit fragile bergantung kepada tahap puan jatuh / accident macam mana." 

The first doktor I visited previously should have advised me like that, tapi.... Takpe lah. Allah nak ajar erti sabar dan redha. 

So please, kalau ada readers yang tengah mengadung, please be extra careful, nak pakai selipar spashly selipar orang -- tak payah lah. Pakai je lah kasut / selipar sendiri dan please make sure bukan yang haus atau yang dah lama. Spend money beli yang baru, or else... Taknak cakap. 

Cukup lah apa yang jadi kat aku, it was a nightmare, lesson to learn and I'm sharing this, hoping this story will benefit you as well, InsyaAllah. Tak salah kan Din, tak salah kan diri sendiri, apa yang jadi ada hikmah. 

Sejak dari kejadian tu memang aku trauma betul bila nak keluar toilet. Aku akan pastikan kasut / selipar aku yang grip kuat dan aku pegang paut kat dinding betul-betul masa bukak pintu. So korang, please ya take care semoga Allah jaga kita dan anak kita InsyaAllah. 









You May Also Like

2 Comments

  1. jatuh terduduk utk healthy people pun dikira bahaya inikan pulak utk preggy mommy.

    dtg follow sini pulak.

    ReplyDelete
  2. Allahuakbar, sakitnyaa jatuh

    ReplyDelete

Jom komen.

Total Pageviews