Umar, Khalifah Hebat - Part 1

by - October 18, 2020


 

 Setiap kali aku nampak nombor telefon strangers, aku berdebar. Aku tau tu Hospital. Aku jadi anxiety. Setiap kali duduk sorang aku akan terngiang-ngiang. 

 "Ni Ibu kepada Umar bin Safaruddin ke?

Ah sudah. Apa lagi kalini. 

Dan semuanya bermula dari sini. 

Kejadian yang bermula 10 Jun 2020, lepas ambil vaksin 2 bulan.


"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?" (QS Al-Ankabut:2-3)

 Lepas jab, darah tak berenti, check fungsi hati semua nya abnormal, deranged. Hati adik bengkak. Andorra referred to Serdang. Aku dah macam pesalah, doktor kerumun dan tanya macam-macam. How everything started. Yes everything seems normal since Umar lahir. Cuma Umar ada G6PD deficiency, yang lain all normal and expected that his jaundice will take time to disappear. 2 doktor pakar kanak-kanak aku dah jumpa, they say nothing to worry. 


Yes, until that very day, 10 Jun 2020. 

Aku-- sebenarnya tak suka nak throwback tarikh ni. 7 hari warded di Hospital Serdang betul-betul menduga aku. Hari-hari pukul 5 pagi kena kejut sebab doktor nak ambil darah adik. Siang malam adik kena cucuk. Kat tangan, kat lengan, kat kaki.Kuatnya wahai anak, sekecil ini tubuh kamu diuji. Apakah besarnya darjat mahu dibagi, Allah.. yang paling mengetahui. 


 7 hari yang menduga, 7 hari juga tak putus aku buat solat hajat kat wad. 7 haritu aku stress sebab aku faham all the medical terms yang jadi kat Umar, bila setiap kali doctor round dan cakap sesama sendiri, menambah sesak dada sebab aku dengar dan aku faham. Allah... 

Paling tak sangka tetiba aku pandai biology, padahal masa sekolah biology tak pernah lulus, SPM pun dapat C, tu pun pelik macam mana boleh dapat C LOL.

Dipendekkan cerita..  

 “Puan boleh datang balik ke Hospital untuk ambil darah lagi sekali? Kami suspect anak Puan ada Galactosemia”

Galaktosemia. Apa tu? 

Ia adalah disebabkan mutasi dalam gen, dan kekurangan enzim. Ia adalah masalah metabolik. Bila ada masalah ni, badan tak boleh hadam lactose (gula). Penyakit yang diwarisi, boleh jadi parents carrier tapi anak akan jadi penghidap. Penyakit rare, kalau betul Umar ada, means aku dan suami keduanya adalah carrier. Sebab kami bukan penghidap. 




25 Jun 2020 kami datang balik ke Hospital Serdang. 2 minggu lepas Umar discharged dari ward. Pagi-pagi dah sampai ambil darah untuk hantar ke makmal sebab nak confirm kan pasal galactosemia. 

 

Lepas ambil darah, jumpa doktor. Doktor cakap, “GALT level Umar rendah. Mungkin ada galactosemia. Kebetulan minggu tu berat badan Umar tak naik. Kuning masih tak hilang, dah almost 3 months. Liver bengkak sikit. Semua ciri-ciri galactosemia.”

“Jadi apa penyelesaiannya doktor?”

Aku dah berdebar. Tak pernah seumur hidup dengar pasal galactosemia.

“Takde ubat. Cuma satu je cara penyelesaian. Tukar susu. Tak boleh langsung breastfeed. Kena minum susu soya. Sebab orang yang ada galactosemia tak boleh minum susu yang ada lactose. Sebab badan mereka kekurangan enzim untuk hadam lactose. So jadi bahaya dan racun pada mereka sebab lactose tu nanti mungkin termendap dalam darah / otak / mata / tempat lain yang kita taktau.”


Dunia aku gelap gelita. Meraung aku kat lantai. Aku peluk  Umar. Aku nangis.

“Susu saya banyak doktor. Takkan anak saya tak boleh minum susu saya?”

Aku peluk  kuat Umar. Sekuatnya. Tidak mengerti dia kenapa kali ni Mummy begitu sedih.

“Sampai bila anak saya tak boleh minum susu saya doktor?”

Doktor pandang aku. Pandang suami. Serba salah mungkin.

 
“Selamanya.”


Allah. Allah. Apa kah ujian kali ni? Berat bagi aku. Lembik. Serasa besar sekali batu menghempap kepala.

Apa salah aku ya Allah. Kenapa mesti aku kali ini diuji seberat ini? 

Lepas keluar bilik doktor, aku rasa macam nak pitam. Hitam kejap dunia. Aku cari info pasal galactosemia, rupanya tu penyakit genetic yang rare. Kalau kat Malaysia, setahun mungkin ada 1-2 kes je. Bila doktor tanya, aku ada galactosemia ke? Husband? Adik beradik? 

Aku cakap takde. In fact, tak pernah dengar pun pasal tu. Allah. 

Keluar dari bilik doktor, dengan air mata bertumpahan. Taktau nak fikir apa dah. Macam mana nanti kalau bengkak susu? Berapa lama aku kena pam susu? Nak buat apa dengan semua stok susu? Macam mana nanti bila Umar nak tidur malam.

Kau faham tak?

Bila susu banyak, tapi anak kau tak boleh breastfeed. Dan anak kau menangis, kau hanya boleh tengok... 

Entah.. Satu apa pun aku tak dapat fikir masa tu..

Bersambung..

You May Also Like

1 Comments

  1. Allah, semoga Hana dan Umar kuat untuk ujian ni. Kinah pun first time dengar pasal galactosemia

    ReplyDelete

Jom komen.

Total Pageviews