Aqilah dan soalan-soalan rawaknya

by - September 17, 2019Harini Mummy cuti. Jadi Mummy bawak dia berjalan indoor je. Demi memenuhi segala permintaan yang telah lama dirancang atau tiba-tiba je dia rancang. 

Selaku ibu pertiwi eh tak, selaku ibu mithali, harini semua benda Aqilah nak aku tunaikan. Contohnya seperti taknak main playground tapi nak main permainan yang pakai token tu je. Ada yang lompat-lompat, ada yang main drum, ada yang main ketuk kepala buaya dan ada juga yang bermain tembak-tembak itik masuk ke dalam rumah (permainan ni aku paling tak paham sebab susah gila nak paksa itik tu pulang ke rumah tegolek-tegolek kena tembak dengan air tak jugak masuk rumah) 🙄

Aku perasan, permainan ketuk kepala buaya tu memang puas gila sebab masa ketuk kena ketuk kepala buaya yang keluar pakai tukul besar, jika waktu ini sedang berbulu dengan orang, silakan bermain dengan membayangkan kita mengetuk kepala orang tu berkali-kali sambil menjerit MAMPUS KAU MAMPUS KAU. 

Tinggi imaginasi. Sambung. 

Jadi lepas pergi playground, aku singgah supermarket beli barang dapur sikit. 

Aqilah ni, kalau kau nak tau, dari kat playground,sampai  turun escelator, naik escelator, pergi ke tandas, patah balik kejap tengok donut krispi kreme, keluar tandas DIA BERCAKAP DUA PULUH LIMA JAM. Tanpa henti. Cakap yang satu mall boleh dengar perbualan kami, yang orang akan toleh dan cari mak enon mana cakap macam popcorn ni nak selotep jap mulut dia. Tapi tu lah. Aku bersyukur sebab mulut dia banyak sekarang, dulu Aqilah ni lambat juga start bercakap. Masa 3 years 3 months baru dia cakap. Awal-awal aku ajar dia cakap, memang dia geleng taknak cakap siap muka aku kena cepuk sebab paksa dia cakap. Yes. Dia nak save for the last ke. Adakah ini peribahasa? Entah. 

Okay kita cakap pasal beli barang dapur tadi kan? Hah sambung. 

So sepanjang beli barang tu, Aqilah tanya macam-macam soalan rawak. Semua soalan adalah topik random, takde mengena dan suka skip cerita. Contohnya kalau kau tengah sembang ngan kawan kau pasal kerja, tiba-tiba tak habis cerita pastu masuk cerita pasal kucing di rumah kau hamil anak siapa. 

Contoh soalan dan kenyataan yang dikeluarkan Aqilah :

1) Mummy what is avocado?

2) Mummy I like watermelon but I like banana too

3) Mummy look at your back someone at your back!!! (Nada cemas) Rupanya nak bagitau tu kawan dia. 

4) Mummy you see this is how Im gonna dance during my concert (buat gaya duduk sebelah kaki pastu start menari)

MEMANG KENA EXPLAIN TIME BELI BARANG DAPUR KE 

5) Mummy I like Nutella can I buy Nutella and bread ohh no Im just kidding but I like Nutella (dia tau Mummy jarang belikan dia benda-benda ni maka di selit perkataan just kidding sebab dia nak test tengok Mummy nak beli ke tak)

Okay cukup lah senarai. 

Bila  queue, aku cakap kat Aqilah— “come Aqilah lets queue here.”

Pastu dia balas :

“Hah? What is queue Mummy? Oh did you mean Q R S T U....” sambung nyanyi sampai Z. 

Semua orang pandang weh. 

Aku tepuk dahi. Buat-buat betulkan sideburn. 


You May Also Like

21 Comments

Total Pageviews